Też tak miałem z szybami kilka dni po kupieniu - lewa tylna nie zamknęła się z pilota, trzeba było z przycisku w samochodzie. Ale już następnym razem i do dziś - wszystko działa. Bardzo dziwne...
W oplu domykanie szyb po ostatnim odłączeniu akumulatora działało dopiero wtedy gdy z przycisków w aucie opuściłem wszystkie maksymalnie i zamknąłem wszystkie całkowicie.
Pewnie i w skodzie trzeba najpierw mu wskazać punkty końcowe otwierania szyb a późinej już domykanie działa z pilota.
Zamówiłe O2 Elegance, ale niestety bez bluetootha. Proszę powiedzcie czy to się da osobno dokupić (model z opcją rSap - czyli chyba premium III), gdzie i jaki jest koszt takiego ustrojstwa?
Ważne pytania:
1. Jak rSap działa, gdy nie ma Columbusa (zostałem przy seryjnym Swingu)? Wyswietla ksiazke adr, sms'y na Maxi-docie, ekranie radia?
2. Czy da się tym sterować z kierownicy bez jej przeróbek (skoro nie zamówiłem przy kupnie, to nie mogłem też dobrać kierownicy ze sterowanie bt za 100 zł, w miejscu BT na kierownicy jest pewno jakas inna f-cja)?
Ad 1. Dziala bardzo dobrze. Mam BT Premium III ale z radiem Bolero. Co do MAXI-DOTa to wyswietla ksiazke telefoniczna, nieodebrane polaczenia, wybierane numery oraz SMSy (nie wiem co wyswietla na Swingu bo nie mam)
Ad 2 i 3. No wlasnie tego nie wiem jak z ta kierownica bo bedzie Ci potrzeby przycisk PTT - Push To Talk (Push To Talk, z lewej strony kierownicy multifunkcyjnej GSM). Dziala bez problemow - do dowolnego z kontaktow w ksiazce przypisujesz (nagrywasz) identyfikator glosowy, ktory potem po nacisnieciu przycisku PTT wypowiadasz zaraz za komenda sluzaca do wybierania kontaktu. Fajnie ulatwia zycie.
Guziczki na kierownicy mozna zmienic, jak ma sie kierownice multi funkcjonalna (przed liftem mozna bylo, a teraz chyba tez). Wtedy rezygnowalo sie z sterowania radiem a byl tam telefon.
A czy ten zestaw III od II nie rozni sie tylko zbytecznym uchwytem na telefon ??
Krótki opis techniczny jednostki UHV Premium / GSM III:
To HF:
- wdrożenie BT profilu rSAP (Remote SIM Access Profile)
- jednostka zawiera moduł GSM, który po podłączeniu do telefonu komórkowe (wykorzystują profil rSAP), przejmuje jego funkcję; następuje wylogowanie z sieci telefonicznej
- informacje (książka telefoniczna, odebrane, nieodebrane i wybierane połączeń są wyświetlane na Maxi DOT, RNS (Radio Navigation System), RCD (Radio,CD)
- Uwaga: Lista rozmów telefonicznych jest pobierana z telefonów komórkowych wspieranych przez protokół PBAP BT. Po odłączeniu telefonu komórkowego z UHV Premium lista rozmów telefonicznych nie jest uaktualniania w telefonie komórkowym. Telefony komórkowe Nokia, system operacyjny SYMBIAN S60 – książka telefoniczna z ponad 1000 kontaktów nie jest wyświetlana na Maxi DOT lub na RNS/RCD (dostępne od 22 tygodnia 2009 roku) available from CW 22/09).
Skrócony opis techniczny jednostki UHV High / GSM II :
- Bezprzewodowe połączenie z telefonem komórkowym wykorzystujące Bluetooth profil HFP 1.5
- Przewodowe połączenie przez Uchwyt do telefonu
- Pobieranie książki telefonicznej i listy połączeń
- Pozycje wyświetlane na panelu instrumentów
- Pozycje wyświetlane na Mid radio lub Mid nawigacji
- Sterowanie głosem
O siebie dodam ze GSM II z tego co wiem nie obsluguje odbierania SMSow. Kluczowa roznica to sposob polaczenia z telefonem rSAP (wylogowanie telefonu z sieci GSM (wylacza radio GSM w telefonie) i przejecie jego funkcji przez zestaw w samochodzie) vs klasyczny profil HF Bluetooth.
Xysiu a czy faktycznie telefon z GSM III mniej pobiera z baterii skoro go usypia ?
Tak mowi teoria - na razie cieko mi powiedziec cos wiecej. Na pewno jest jeden duzy plus - jakosc rozmow i zasiegu jest lepsza (antena samochodzu vs antena w telefonie).
Kolega ma radio bolero - jak sprawdzić czy ma bluetooth?
Poskakałem trochę po menu i widzę, że jest tam opcja Bluetooth włącz i wyłącz.
Jak próbuje sparować nokie z radiem to nic nie znajduje....
pozdrawiam
A jak naciśniesz przycisk Phone na radiu to co się dzieje ? Tylko wycisza dźwięk czy pojawia się ekran z informacją, że telefon jest niepodłączony ? Jeżeli ta pierwsza wersja to nie ma modułu BT. Możesz jeszcze zajrzeć pod siedzenie kierowcy lub pasażera i zobaczyć czy nie ma tam srebrnego, prostokątnego modułu z wystającą anteną BT (moduł ten zasłonięty jest kawałkiem wykładziny z takiego materiału jak wykładzina podłogowa).
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
podepnę pytanie, czy ktokolwiek z Was miał taki problem jak brak możliwości sczytania książki kontaktów w columbusie 510? mam telefon z androidem, telefon się łączy, w trakcie dzwonienia pokazuje gdzie dzwonię, jednak radio informuje mnie, że "lista kontaktów jest niedostępna"
RSavic, czy kiedykolwiek działało poprawnie? Jak się zachowuje z andkiem 4.3 lub 4.2 ?
Po upgrade mojego andka do 4.3 w Notku 2 auto przestało gadać po blu, pomogła apka Bluetooth SIM Access
wgralem apke ale nie dziala, jakby nie znajdowała karty sim. próbowałem jeszcze z aplikacją https://play.google.com/store/apps/d...oconnect&hl=pl ale niestety dalej książka się nie zgrywa jedyna różnica jaka się pojawiła to zamiast brak sieci na radiu pojawia się nazwa sieci
mrfazi, mimo wszystko bez roota nie da rady wgrać tej apki ,ściągnąłem obie i dupa ,w związku z tym ,że ja sam nie dam rady zrobić roota na andku 4.4 kit kat pojadę do serwisu i spróbuję u nich ,może zrobią jak nie to muszę kogoś znaleźć kto mi to zrobi
Komentarz